Komedija zmešnjav: Popović – Klokočovnik

Boris Popović: lisjak – samovšečni, že skoraj stekli samec v boju za oblast
Tomislav Klokočovnik: plemeniti ovčar – inteligenten, odločen, deloven

Opis je zgolj za šalo. Čeprav zgodba ni šaljiva. Slovenci smo pred kratkim izgubili nekaj čudovitih ljudi, ki so veliko naredili za našo državo, pa jih morda večino časa nismo dovolj in v celoti cenili. Sedaj usmerjamo veter proti tistim, ki so ostali. Nič nas ne more spametovati na poti k povprečnosti in uravnavanju, morda le kakšen prebrisan lisjak. Takšen je sposoben doseči več, saj nas tako povprečne kot smo, zlahka vrti okoli prsta.

Za Tomislava Klokočovnika sem prvič izvedela od nekega dedka v glasbeni šoli, ki mi je govoril o “velikem človeku”, ki mu je – njemu, navadnemu človeku, operiral srce in ga ob tem obravnaval prijazno, spoštljivo in sebi enakovredno. Pomislila sem, kdo je le ta Klokočovnik, o katerem dotlej nisem ničesar zasledila (tudi v medijih).
Potem je moral na operacijo srca še moj oče, ki zaradi nujnega posega ni mogel čakati na dr. Klokočovnika, pač pa ga je urgentno operiral nekdo izmed njegovih kolegov, ki mu je moj oče še danes od srca hvaležen, kljub veliki brazgotini vzdolž celega trebuha in neznosnim bolečinam po operaciji.
In kot bi se usoda igrala, je moral na operacijo srca še moj očim, ki pa je imel dovolj časa, da je po vseh priporočilih navezal stik z dr. Klokočovnikom. Seveda potem, ko ga je v hudi stiski na cedilu pustila spoštovana doktorica Zorčeva, ki ga je predhodno poklicala na osebni razgovor. Že prvi komunikacijski stik z dr. Klokočovnikom je bil pomirjujoč, strokoven in opogumljajoč. Da ne omenjam neverjetno obsežne operacije z izredno malo poškodovanega tkiva in hitro pooperativno okrevanje. Ob tem pa je ostala nepozabljena tudi globoka, empatična komunikacija, ki je vsaj psihološko pospešila dokončno okrevanje.
Potem sem se počasi začela resnično zanimati za dr. Klokočovnika, spremljati njegovo delo, težave in objave v medijih. Njegova pojava še danes deluje nespremenjeno, medicini predano in preprosto v vsej svoji veličini. Spomnim se ga iz neke oddaje – pozimi, ko so vsi sodelujoči prišli na razgovor v zloščenih nizkih čevljih, dr. Klokočovnik pa se je pogovora udeležil sproščen, nasmejan, povsem naraven – v enostavnih, praktičnih in zimskemu času primernih čevljih.

In kdaj sem se začela zanimati za Borisa popovića? V medijih ga je bilo težko prezreti, vendar sem se začela zanimati zanj po aferi z aretacijo. Zdel se mi je pokončen, čeden v vsej svoji nesreči in z empatijo sem spremljala cirkus, ki so ga razširili še na njegovo družino, vključno z otrokoma. Zdelo se mi je izprijeno in nepotrebno. Potem pa ga je počasi začel lomiti Popović. Začel je kazati svoj drugi jaz, samovšečen, samozaverovan, konflikten, celo grob in žaljiv.

In sedaj je kot v komediji začel z igrami, ki so zares nemogoče. Klokočovnik je v igrici z njim ostal izigran, vendar se sedaj, ko je začutil zaroto, ne predaja. Pokončno se nasmiha z nivoja više, medtem ko se Popović trudi z otročjimi namigi: “Če ne morem biti glavni, se ne grem več!”. Tomislav se mu nasmiha: Jaz sem v srčni kirurgiji že glavni, ti pa si želiš preveč. Vendar s tem izgublja energijo, ki bi jo lahko izkoristil za svojo stroko. Zato mi je resnično žal. Žal mi je, da centra za srčno kirurgijo v Izoli nima “on”, in da se zgodba z igricami končno ne neha. Kajti to, kar je pokazal v medicini, je realnost. Je uspeh in ni igra. Medtem ko je bila Zorčeva pri teh igricah spretnejša, v osebnih stikih s pacienti in donatorji preračunljivejša, je Klokočovnik pogorel. Neverjetno. In nihče z državne instance ne najde in očitno tudi ne išče rešitve.

Prijetni “pobič” Popović pa se domisli na račun Klokočovnika celo rogati. Njegova leta primerja s svojimi, nič kaj dosti mlajšimi, ki pa jih favorizira. A razlika, ki ga moti, je zgolj odraz majhnosti proti širokemu razumevanju staranja in časa.

Pa poglejmo še načelo moralnosti: Ne stori drugemu to, kar ne bi želel, da storijo tebi.
In se vprašajmo: Kdo je komu kaj storil? Poskusimo si predstavljati obratno in naredimo preizkus – kot pri matematiki. Kaj dobimo?
Morda sem kaj pomembnega spregledala in se opravičujem. Zagotovo pa je dr. Klokočovnika, kot je rekel Kučan, škoda za politiko. Morali bi ga negovati in spoštovati, ga hraniti za stroko in mu omogočiti čim boljše pogoje za delo. Vprašajte se, koga bi želeli za kirurga ob morebitni diagnozi, ki zahteva poseg s kardiovaskularnega področja? Kar zdaj, kajti kasneje bo morda prepozno.

6 comments

 1. Ne,
  da bi hotel globlje posegati v dano analizo, bi Klokočovniku dodal še nekaj pridevnikov: Nestrpnež in osornež, odvratnež.
  Z veseljem bi se mu pustil operirati, če bi imel tovrstne težave. Nikakor pa ne podpiram njegove politike, niti ga ne bi hotel za prijatelja.

 2. Čakajočim bolnikom je najbrž vseeno, zakaj še niso operirani – ali zaradi prezaposlenosti kirurga Tomislava Klokočovnika, sicer tudi izolskega župana in člana Foruma 21, ki je brezplačne operacije obljubil, ali zaradi neodzivnosti ministrice za zdravje Zofije Mazej Kukovič.
  Odgovor: čakajoči bolniki nikoli ne pustite, da vas operira dr.T.Klokočovnik, ker sploh ne zna operirati, se samo baha, mojega očeta je ubil, ga je dobro razrezal, operacijo so mu samo predlagali in rekli da bo drugače umrl če se ne pusti operirati, bilo mu ni nič takega da bi bila nujna operacija, moj oče je vse delal, vozil kolo, nič ga ni bolelo, torej so ga naklepno napeljali v Kliničnem centru da se da operirati temu dr. Klokočovniku. Torej moj oče je prišel v Klinični center dne 29.11.2006, bil je v dobri kondiciji, je govoril, jedel in se premikal, vozil je tudi kolo, vrtnaril, kuhal doma, učil angleščino in nemščino, VOZIL AVTO, torej vse kar je rad delal, ob sprejemu ga je zdravnik ki ga je sprejel nagovoril tako, da ga je vprašal, če je ambružan in na kakšni stopnji izobrazbe pa ste? No moj oče je imel 7 stopnjo, prof. germanist. Da pa je dobil tako vprašanje, pa ga je zato, ker je vprašal doktorja ob sprejemu kakšna opracija je sploh to in kaj mu bodo delali. No po vsem tem je vseeno podpisal list papirja, da pristaja na operacijo, jaz sem bila poleg, pa če bi vedela, da mojega OČETA zadnjič vidim normalnega, mu ne bi tega dovolila. No naslednji dan pa ga je ta doktor T. Klokočovnik enostavno razrezal od nog pa do glave, in po operaciji IZJAVIL, DA MU JE OPRECIJA USPELA IN BILA BREZ POSEBNOSTI. NO MOJ OČE PO OPERACIJI NI NIČ VEČ GOVORIL, JEDEL IN NE SE PREMIKAL, LEŽAL JE SAMO NA POSTELJI 47 DAN PA JE UMRL. PONOČI JE BIL PRI MOJEM OČETU BRAT, IN KO JE UGOTOVIL DA OČE NIČ VEČ NE DIHA, JE POKLICAL POMOČ, VENDAR JE ZELO DOLGO TRAJALO DA JE PRIŠEL DR. KLOKOČOVNIK, BIL JE NAMREČ TISTI DAN DEŽUREN.
  DR. KLOČOVNIK NI DOBER ZDRAVNIK, BOLJE DA NE BI BIL NIKOLI, ZATO GA KAR IMEJTE V IZOLI, PA ČE GA IMATE ZA župana , LAHKO GA IMATE tudi ZA PREDSEDNIKA, VENDAR LJUDI NAJ PUSTI NA MIRU IN ČE NE ZNA OPRERIRATI JIH NAj NE REŽE. v BOLNICI SO GOVORILI TAKOJ PO OPERACIJI MOJEGA OČETA, DA je DR. KLOKOČOVNIKU SPODLETELO, DA JE MOJEMU OČETU MED OPERACIJO ODLETEL STRDEK V GLAVO. TO NAM JE POVEDALA MEDICINSKA SESTRA IN DRUGI DOKTOR IZ KLINIČNEGA CENTRA, IN DA BI LAHKO TA STRDEK MED OPERACIJO ŠE RAZSTOPIL, VENDAR TEGA NI STORIL, KER NAJBRŽ SPLOH NI VEDEL KAJ SE DOGAJA.
  PO OPERACIJI PA JE NAM GOVORIL, DA JE BIL MOJ OČE ŽE PREJE NEUMEN, PREDNO JE PRIŠEL K NJEMU POD NOŽ. KO JE MOJA MAMI KLICALA DR. KLOKOČOVNIKA, KO JE BIL MOJ OČE ŠE NA POSTELJI V KLINIČNEM CENTRU ŠE ŽIV, JE IZJAVIL MOJI MAMI, DA NIMA ČASA IN DA SE MU MUDI NA OBČINO. ALI JE TO DOBER ZDRAVNIK ?????? MOJEGA OČETA JE OPeRIRAL, KO SE JE BORIL ZA ŽUPANSTVO, SIGURNO NI BIL 100 % PRI MOJEM OČETu, KO GA JE OPERIRAL.
  ZA NAS JE DR. KLOKOČOVNIK MORILEC, ŠE NE POMISLI NE ALI BO ČLOVEK, KI STAR 76 LET PRENESEL OPERACIJO, PA ŠE SLADKORNO JE IMEL MOJ OČE, PA GA JE DR. KLOČOVNIK MOJEGA OČETA KAR RAZREZAL. ALI IMA KAJ TA DOKTOR KLOKOČOVNIK MOŽGANOV in sploh kaj v glavi ???????

 3. “Kloko”, objavljam vaš komentar, iz katerega veje bolečina, razočaranje, obsojanje in žalost. Ne morem preveriti, kaj od tega je res in kaj ni, dovolim pa vam, da izrazite svoje mnenje. Morda se bo še kdo spomnil datuma 29.11.2006 in dodal kaj k vašim navedbam.
  Pomirite se in skušajte preboleti. Potem boste laže trezno razmislili o vsem. Vaš oče je imel 76 let, sladkorno bolezen in očitno tudi težave s srcem ali ožiljem. Žal je prišlo do medoperativnega ali pooperativnega zapleta, ki je bil usoden.

 4. V kliničnem centru itak ne gre nikoli za strokovno napako, vendar je za smrt itak kriv bolnik sam. A ni to čudno, kaj sploh delajo v KC, moj oče bi bil še vedno živ, če ga ne bi nikoli nesposobni zdravnik Klokočovnik operiral, kaj je delal, učil se je na mojem očetu, vendar mu je spodletelo, so povedali drugi njegovi kolegi, vendar zdravniška zbornica in ministrstvio za zdravje itak zdravnike ščitijo, TO so itak ŠČITNIKI NESPOSOBNIH DOHTARJEV, KI MALOMARNO OPRAVLJAJO SVOJE DELO, KOT TOMISLAV KLOKOČOVNIK

 5. Dr.Tomislav Klokočovnik ima zelo slab besdni zaklad, poleg tega da nam je ubil očeta, sedaj nam govori, da se naj jebamo, pa pička ti matrna in tako dalje, ali je to primerno za takega kirurga, kot pravite da je.
  verjetno ga še niste spoznali, še to se ne zna ta malomarnež vprašati, ali bo človek prenesel vse to kar on dela na njem, potem pa ko slučajno preživi operacijo, pa se še baha, kako mu je opracija uspela, samno bahanje ga je !!!!!

  klokočovni ni nič vreden, ne v politiki in ne v zdravstvu, naj gre raje za pastirja!!!!

 6. Kloko”, objavljam vaš komentar, iz katerega veje bolečina, razočaranje, obsojanje in žalost. Ne morem preveriti, kaj od tega je res in kaj ni, dovolim pa vam, da izrazite svoje mnenje. Morda se bo še kdo spomnil datuma 29.11.2006 in dodal kaj k vašim navedbam.
  Pomirite se in skušajte preboleti. Potem boste laže trezno razmislili o vsem. Vaš oče je imel 76 let, sladkorno bolezen in očitno tudi težave s srcem ali ožiljem. Žal je prišlo do medoperativnega ali pooperativnega zapleta, ki je bil usoden.
  Ga. Nina Ružič Koželj MOJ OČE NI IMEL NOBENIH TEŽAV S SRCEM, IMAMO VSE DOKAZE DOMA KAJ SO DELALI V KC, SMO MOJEGA OČETA DALI PREGLEDATI V TUJINO , POKOPAN JE KLASIČNO, V VEDNOST. GOSPA NAJ VAM KDO STORI KAJ HUDEGA, PA VAM SVETUJEM DA POZABITE !!!!! NO BOSTE ČEZ 10 LET POVEDALI !!!

Comments are closed.